Táplálkozz rostdúsabban!

Ha az egészséges étrend kialakítása a téma, sokan nem vesznek figyelembe mindent. A leginkább a széndhidrátok, zsírok és kalóriák csökkentésére irányul egy egészséges étrend, illetve a fehérje bevitel növelésére. Azonban sokan nem figyelnek arra, hogy az étrendjük rostban is gazdag legyen. A rostok hozzájárulnak az egészséges bélműködéshez, így elgendhetetlen feltétele az egészséges életmódnak. 

Rostdús ételek

Szerencsére rostban gazdag ételeket könnyen találhatunk a háztartásunkban, és rendszeres napi fogyasztásukkal olyan egészségügyi problémákat kerülhetünk el, mint például a szívbetegségek kialakulását, végbél daganatot vagy az elhízást. 

Egy átlagos felnőtt ember napi 25g rostra van szüksége, ami egyáltalán nem sok és könnyen oda figyelhetünk rá, hogy betartsuk ezt a mennyiséget. A következőkben felsorolunk néhány olyan ételt, amelyek rendkívül gazdagok a rostokban és segíthetnek a napi mennyiség elérésében .

 

  1. Mandula
  2. Bab
  3. Málna
  4. Lenmag
  5. Zabkorpa
  6. Lencse
  7. Chiamag
  8. Édesburgonya
  9. Avokádó
  10. Articsóka

 

A fent felsorolt ételek közül az egyik leginkább javasolt az a zabkorpa és a lencse. Ezeknek viszonylag kis mennyisége is már 10-15g rostot tartalmaz ami mellé ha eszünk még némi gyümölcsöt és zöldséget vagy a fenti lista valamelyikét, könnyen el is értük a napi rostbevitel minimumát.