Hozzávalók
A raguhoz:
• 1 nagy fej fehér hagyma (vagy vöröshagyma)
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 db sárgarépa (vaskosabb)
• 2 dl paradicsomlé (100 %-os)
• 1 kk kakukkfű ((szárított))
• 1 kk oregánó ((szárított))
• 1 tk bazsalikom ((szárított))
• 0.5 tk rozmaring ((szárított))
• 1 csipet szegfűszeg (nagyon apró)
• 0.5 kg darált sertéshús
• 2 ek ketchup
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
• 1 teáskanál cukor (ízlés szerint)
• 2 kk majoranna
A tésztához:
• 1 db tojás (nagy)
• 10 dkg finomliszt
• 1 csipet só
A tejmártáshoz (besamel):
• 7 dkg vaj
• 3 csapott ek finomliszt
• 4 dl tej (forró)
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
• 1 csipet szerecsendió
A szóráshoz:
20 dkg mozzarella (trappista v. bármilyen félkemény sajt)
Elkészítés
• Sütés hőfoka: 200 °C
• Sütés módja: alul-felül sütés
• Tepsi mérete: 20x20x10
• Sütés ideje: 25 perc
A hagymát a fokhagymával és a répával kevés olajon lepirítjuk egy lábosban. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig együtt pirongatunk az alappal.
Felöntjük a paradicsomlével, az összes fűszert hozzáadjuk, és sűrűre főzzük.
Amíg fő a ragu, elkészítjük a besamelt: a vajat megolvasztjuk egy gyorsforralóban és simára keverjük a liszttel, mint egy rántás alapot. Felöntjük forró tejjel, befűszerezzük, és besűrűsödésig főzzük kis lángon (kb. 2 perc).
A tésztát összegyúrjuk a tojásból és a lisztből kevés sóval. A lényeg, hogy nyújtható legyen: ne túl kemény, ne is túl lágy. Sordófával vagy tésztanyújtó géppel papírvékonyra kihúzzuk, és félretesszük.
Vajjal kikenünk egy jénai tálat vagy tepsit, és elkezdjük rétegezni a tésztát, a besamelt és a ragut. Az alján tészta legyen, a tetején pedig besamel, amelyet megszórunk sajttal.
Sütőben aranybarnára pirítjuk a lasagne-t. Ha nem akarjuk, hogy szétessen vágásnál, hanem szép keresztmetszetes legyen, várjunk míg, visszahűl az ételünk egy keveset.
Persze dönthetsz úgy is, hogy ahelyett, hogy órákig dolgozol a konyhában, kiélvezed egy olasz étterem séfjének tudását és egy hangulatos étterem menüjéből választasz – a Jamie Oliver’s Italian például nagyszerű választás, itt igazi olasz ízek és receptek várnak!