Hogyan készíts tökéletes lasagne-t?

Főoldal > Hogyan készíts tökéletes lasagne-t?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan készíts tökéletes lasagne-t?


2021/07/25
Rékka

A lasagne, vagy eredeti nevén lasagne al forno, egy olasz rakott tésztaétel. Bár alapvetően a bolognai verzió terjedt el a világon, valójában Olaszország minden provinciája, régiója saját változattal rendelkezik. Napjainkban nem csak az egyik legnépszerűbb fogás, de az sem ritka, hogy a tésztalapok helyett vékonyra szeletelt zöldségeket használnak. Az alábbiakban egy klasszikus receptet találsz, amit persze nyugodtan fel is javíthatsz az ízlésed szerint!

Lasagne, ahogyan az olaszok eszik

Hozzávalók

A raguhoz:

•    1 nagy fej fehér hagyma (vagy vöröshagyma)
•    2 gerezd fokhagyma
•    1 db sárgarépa (vaskosabb)
•    2 dl paradicsomlé (100 %-os)
•    1 kk kakukkfű ((szárított))
•    1 kk oregánó ((szárított))
•    1 tk bazsalikom ((szárított))
•    0.5 tk rozmaring ((szárított))
•    1 csipet szegfűszeg (nagyon apró)
•    0.5 kg darált sertéshús
•    2 ek ketchup
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint
•    1 teáskanál cukor (ízlés szerint)
•    2 kk majoranna

A tésztához:

•    1 db tojás (nagy)
•    10 dkg finomliszt
•    1 csipet só



A tejmártáshoz (besamel):

•    7 dkg vaj
•    3 csapott ek finomliszt
•    4 dl tej (forró)
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint
•    1 csipet szerecsendió


A szóráshoz:


20 dkg mozzarella (trappista v. bármilyen félkemény sajt)

Elkészítés


•    Sütés hőfoka: 200 °C
•    Sütés módja: alul-felül sütés
•    Tepsi mérete: 20x20x10
•    Sütés ideje: 25 perc

A hagymát a fokhagymával és a répával kevés olajon lepirítjuk egy lábosban. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig együtt pirongatunk az alappal.

Felöntjük a paradicsomlével, az összes fűszert hozzáadjuk, és sűrűre főzzük.

Amíg fő a ragu, elkészítjük a besamelt: a vajat megolvasztjuk egy gyorsforralóban és simára keverjük a liszttel, mint egy rántás alapot. Felöntjük forró tejjel, befűszerezzük, és besűrűsödésig főzzük kis lángon (kb. 2 perc).

A tésztát összegyúrjuk a tojásból és a lisztből kevés sóval. A lényeg, hogy nyújtható legyen: ne túl kemény, ne is túl lágy. Sordófával vagy tésztanyújtó géppel papírvékonyra kihúzzuk, és félretesszük.

Vajjal kikenünk egy jénai tálat vagy tepsit, és elkezdjük rétegezni a tésztát, a besamelt és a ragut. Az alján tészta legyen, a tetején pedig besamel, amelyet megszórunk sajttal.

Sütőben aranybarnára pirítjuk a lasagne-t. Ha nem akarjuk, hogy szétessen vágásnál, hanem szép keresztmetszetes legyen, várjunk míg, visszahűl az ételünk egy keveset.

Persze dönthetsz úgy is, hogy ahelyett, hogy órákig dolgozol a konyhában, kiélvezed egy olasz étterem séfjének tudását és egy hangulatos étterem menüjéből választasz – a Jamie Oliver’s Italian például nagyszerű választás, itt igazi olasz ízek és receptek várnak!




Bevételek Elemzések Jövő Pénz



Legfrissebb cikkek


7 tipp, hogy idén ősszel tele legyél energiával
Az ősz beköszönte nem csak a természet átalakulását hozza magával, hanem az életünkben is egy új időszak kezdetét jelzi. Ahogy rövidülnek a nappalok, és hűvösödik az idő, sokan érezhetik úgy, hogy az energiaszintjük csökken. Azonban néhány egyszerű, mégis hatékony tippel felvértezhetjük magunkat, hogy ebben az időszakban is tele legyünk energiával és vitalitással. Íme hét tipp, amely segíthet abban, hogy az ősz is ugyanolyan lendületes és produktív legyen, mint az év többi része.
Ezek a leggyakoribb problémák a víz minőségével
A reggeli zuhany, a kávéfőzés, a vacsorafőzés mindennapos rituáléi mögött egy közös elem húzódik meg: a víz. Bár úgy tűnhet, hogy a csapból kifolyó víz mindig tiszta és friss, valójában számos rejtett probléma merülhet fel a víz minőségével kapcsolatban. Ismerjük meg közelebbről, milyen meglepetéseket rejthet a csapvizünk, és hogy miért érdemes néha egy pillantást vetni a háttérben meghúzódó tényezőkre.
Ciki, ha egy összejövetelre saját magunknak csomagolt ételt viszünk?
Amikor meghívást kapunk egy születésnapi bulira vagy családi összejövetelre, általában izgatottan készülődünk, hogy részt vehessünk a közös ünneplésben. Az étel ilyenkor központi szerepet játszik, hiszen az ilyen eseményeken gyakran kínálnak ízletes fogásokat és süteményeket. De mi történik akkor, ha éppen diétázunk vagy speciális étrendet követünk? Vajon ciki egy buliba saját magunknak csomagolt ételt vinni?
Egészséges és mentes receptek

Szeretnéd Te is egészségesebbre cserélni az étrendedet? A zérókonyha segítségedre lesz, hiszen rengeteg egészséges és mentes receptet hozunk Nektek, amik segítenek az egészségmegőrzésben, a súlyvesztés vagy éppen megtartásban és odafigyelünk a különböző ételallergiákra is! Kövesd mentes receptjeinket!

Ne felejtsd a testmozgást!

Az egészséged megőrzésének érdekében nem minden az egészséges táplálkozás és a mentes ételek fogyasztása, de elengedhetetlen a rendszeres testmozgás is! A testmozgás bármely fajtáját választod, mi segítünk kihozni magadból a maximumot és ha mellette követed a mentes recept oldalunkat is garantáltan kihozhatod magadból a maximumot!

Egészséges Életmód

Mit jelent számodra az egészség? Te is úgy gondolod, hogy mindegy csak egészség legyen? Az egészséges életmód mindenki számára elérhető, de az biztos hogy tennünk kell érte! Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás tökéletes egyensúlye elhozhatja mindenki életébe az egészséget, de tudj meg többet egészséges életmód cikkjeinkből!

Kitekintő

Cukor-, glutén-, vagy éppen laktózmentes finomságokat keresel? Vagy éppen beépítenél valamilyen újdonságot az edzéstervedbe? Akkor jó helyen jársz a zérókonyhán, de ha egy kis mentális felturbózásra van szükséged egészségedmegőrzéséhez, akkor ismaradj itt, hiszen náluk ebben a témában is olvashatsz!