Így őrizd meg fogaid egészségét a karácsonyi lakoma során

Hogy miért romlana karácsonykor jobban a fogunk mint máskor, és mit tehetünk ez ellen? Mostani cikkünkből kiderül! Az étkezésekkel történő „fogrontás” elsősorban az annak során a szájban kialakult savas pH-értéktől válik függővé. Lássuk, hogyan csökkenthetjük a lyukas fogak kockázatát az ünnepi lakoma során!

A fogak egészségének megőrzése karácsonykor

Folyamatos eszegetés


A probléma elsősorban nem is az ételek milyenségében, sokkal inkább azoknak mennyiségében – vagy mégpontosabban elfogyasztási idejükben – rejlik. A folyamatos étel- és italfogyasztás közben ugyanis megemeljük a száj pH-értékét, és mivel nem igazán tartunk konkrét szüneteket az eszegetések közt, ennek esélye sincs helyreállni, ezáltal pedig növeljük a fogszuvasodás veszélyét. Ez nem azt jelenti azonban, hogy karácsonykor sem ehetnénk a bejgliből vagy a mézessüteményből, inkább csak azt, hogy igyekezzünk ezek fogyasztását a főétkezésekkel egyszerre „elvégezni”, így az étkezések közt helyet hagyva szánk környezetének regenerálódására.

Cukros üdítők és alkoholos italok


Szintén nem teljes absztinenciát szeretnénk javasolni, vagy puszta vízfogyasztást, de azon érdemes elgondolkodnunk, hogy egy-egy ilyen frissítő után leöblítsük szánkat egy pohár vízzel, szintén a fentebbi – a száj savas pH-ja – okok kapcsán.

Ne feledkezz meg a fogmosásról!


Úgy általában, de karácsonykor se, nincs kifogás! A fogmosással ugyanis csökkenthetjük a baktériumok és egyéb szennyeződések elszaporodását, amelyek többek között fogkőhöz vagy fogszuvasodáshoz is vezethetnek. Azt azonban mindenképp tartsd szem előtt, hogy érdemes legalább fél órát várni a fogmosással étkezést követően, hiszen ha ezt nem tesszük, könnyen többet árthatunk, mint használunk.


Ne feledkezz meg a megfelelő szájhigiéniáról az újévben se, keresd fel a Rosental fogászatot Budapesten, és vegyél részt rendszeres dentálhigiéniai kezelésen, hogy fogaid minél hosszabb időn át a lehető legjobb egészségnek örvendhessenek!