Kalóriaszámolás étteremben: előzetes tájékozódás
Mielőtt étterembe mennénk, érdemes előre tájékozódni az adott hely kínálatáról. A legtöbb étterem ma már elérhetővé teszi étlapját online, így otthonról kényelmesen átböngészhetjük a kínálatot és előre megtervezhetjük, mit fogunk rendelni. Figyeljünk a fogások kalóriatartalmára, összetevőire, és ha lehetséges, válasszunk könnyebb, zöldségekben gazdag ételt.
Okos választások az étlapról kalóriaszámolás mellett
Amikor az étlapot böngésszük, kerüljük a „panírozott”, „sült”, „krémes” jelzőkkel ellátott ételeket, mivel ezek jellemzően magasabb kalóriatartalmúak. Helyettük válasszunk „párolt”, „grillezett” vagy „nyersen szervírozott” fogásokat, amelyek kevésbé zsírosak, és többnyire alacsonyabb a kalóriatartalmuk. Salátákat kérjünk dresszing nélkül, vagy külön tálkában kérjük a dresszinget, így mi magunk adagolhatjuk azt az ételünkre.
Adagméretek és a kalóriaszámolás
Az éttermek gyakran nagyobb adagokat szolgálnak fel, mint amennyire valójában szükségünk van. Ne érezzük kényszerítve magunkat, hogy mindent megesszünk, amit az asztalra tesznek. Kérhetjük, hogy az étel egy részét azonnal csomagolják be, vagy osszuk meg egy ételt valakivel, így csökkenthetjük a bevitt kalóriák mennyiségét.
Italválasztás étteremben kalóriadeficit mellett
Az italok, különösen az alkoholos és cukrozott üdítők, jelentős mennyiségű rejtett kalóriát tartalmazhatnak. Válasszunk inkább vizet, vagy zero italokat, esetleg cukormentes limonádét vagy ha alkoholt szeretnénk fogyasztani, a kevésbé kalóriás italok, mint például a száraz borok felé orientálódjunk.
Kérdezzünk az ételek kalóriatartalmáról
Ne habozzunk kérdéseket feltenni az ételek elkészítésével vagy az összetevőkkel kapcsolatban. Sok étterem hajlandó módosítani az ételeket az egyéni igényeknek megfelelően. Például kérhetjük, hogy a halat vagy a csirkét grillezve készítsék el nekünk olaj nélkül, vagy hogy a köretként szolgáltatott sült krumplit cseréljék salátára – ha Hévízen jársz és jól jönne egy ilyen figyelmes étterem a közelben, akkor mindenképp a Liget Royal Restaurantot ajánljuk, ahol az egyedi kéréseket igyekeznek megvalósítani.
Először az emlékek, utána a makrók: ne feledjük élvezni az életet
Végül, de nem utolsósorban, ne feledjük, hogy az étteremben való étkezés nem csak a táplálkozásról szól, hanem az élményről is. Élvezzük a társaságot, a környezetet és a kiváló kiszolgálást. A tudatos választásokkal és a mértékletességgel nem kell lemondanunk a kellemes estékről, és mégis tarthatjuk magunkat étrendi céljainkhoz. Akkor sincs nagy baj, ha egy étkezésen nem számolunk kalóriát, mert az biztosan nem fogja elrontani a diétánkat.