Ha valami igazán finom és különleges fogásra vágysz, egyél gombát!

Ha valami igazán különleges és finom fogásra vágysz, feltétlenül ki kell próbálnod az alábbi recepteket! Mindkét recept gomba felhasználásával készül, úgyhogy akik nem szeretik, azoknak nem érdemes tovább olvasni. Ha viszont te is gombarajongó vagy, biztosan imádni fogod ezeket a recepteket!

Isteni gombás receptek

Amióta csak az eszemet tudom, rajongok a gombáért, és minden gombával készült ételért is. Az alábbi recept az egyik első volt, amit a saját konyhámban készítettem el – és készítek azóta is rendszeresen. Ha viszont nem szeretnél a főzéssel bíbelődni, jobban teszed, ha beülsz valahová! Rengeteg a teraszos étterem Budapest környékén is, biztosan találsz köztük olyat, ami tetszik!

Sertésszűz gombamártással

Hozzávalók

Sertésszűz


•    800 g sertés szűzpecsenye
•    1 ízlés szerint só
•    1 ízlés szerint bors

Gombamártás

•    100 g vaj
•    4 gerezd fokhagyma
•    150 g gomba (Fehér shimeji)
•    250 g csiperkegomba (Barna)
•    200 g shiitake gomba
•    250 g laskagomba (Sárga)
•    1 ízlés szerint só
•    150 ml fehérbor (száraz)
•    450 ml főzőtejszín
•    1 tk kakukkfű

Elkészítés

Sertésszűz

A sertésszüzet egy éles kés segítségével tisztítsuk meg a hártyáktól és a zsírosabb részektől.
Sózzuk és borsozzuk meg az egész felületét.
Helyezzük bele a húst a Philips Airfryer XXL Smart forrólevegős sütőbe.
Manuális beállításon süssük 170°C-on 20 percet.
Pihentessük 10 percet mielőtt felvágnánk, hogy szaftos maradjon a hús.

Gombamártás

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd futassuk meg rajta az átpréselt fokhagymát.
Szórjuk bele a felvágott gombákat, és kezdjük el lepirítani őket. Öntsük fel a borral, amit forraljunk vissza.
Miután besűrűsödött öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk meg, és adjuk hozzá a kakukkfüvet. Forraljuk tovább pár percig, amíg újra besűrűsödik.
Tálaljuk a szeletekre vágott sertésszűzt a gombamártással.

Erdei gombás csirke gnocchival

Hozzávalók


•    20 dkg gomba (erdei gombakeverék)
•    1 közepes db vöröshagyma
•    1 gerezd fokhagyma
•    1 teáskanál fűszerpaprika
•    1 közepes db paradicsom
•    1 kk kakukkfű
•    1 kávéskanál só
•    1 kk bors (frissen őrölt)
•    1 dl fehérbor (száraz)
•    3 ek napraforgó olaj
•    60 dkg csirkemell filé

Elkészítés

Egy serpenyőben forrósítunk olajat, és a felkockázott hagymát és zúzott fokhagymát lepirítjuk rajta. Fűszerpaprikával megszórjuk, és a paradicsomot is szeletekben hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk. A borral felöntjük.
A csirkemellfilét megmossuk és csíkokra vágjuk. A paprikás boros léhez adjuk, majd zsírjára sütjük lassú tűzön.
A gombát leöblítjük, ha mélyhűtött, akkor is. A raguhoz adjuk, és átkeverjük, majd a kakukkfűvel ízesítjük.Ahogy a gomba megpuhult, már tálalhatjuk is készen vásárolt és sós vízben kifőtt gnocchival.