Amióta csak az eszemet tudom, rajongok a gombáért, és minden gombával készült ételért is. Az alábbi recept az egyik első volt, amit a saját konyhámban készítettem el – és készítek azóta is rendszeresen. Ha viszont nem szeretnél a főzéssel bíbelődni, jobban teszed, ha beülsz valahová! Rengeteg a teraszos étterem Budapest környékén is, biztosan találsz köztük olyat, ami tetszik!
Sertésszűz gombamártással
Hozzávalók
Sertésszűz
• 800 g sertés szűzpecsenye
• 1 ízlés szerint só
• 1 ízlés szerint bors
Gombamártás
• 100 g vaj
• 4 gerezd fokhagyma
• 150 g gomba (Fehér shimeji)
• 250 g csiperkegomba (Barna)
• 200 g shiitake gomba
• 250 g laskagomba (Sárga)
• 1 ízlés szerint só
• 150 ml fehérbor (száraz)
• 450 ml főzőtejszín
• 1 tk kakukkfű
Elkészítés
Sertésszűz
A sertésszüzet egy éles kés segítségével tisztítsuk meg a hártyáktól és a zsírosabb részektől.
Sózzuk és borsozzuk meg az egész felületét.
Helyezzük bele a húst a Philips Airfryer XXL Smart forrólevegős sütőbe.
Manuális beállításon süssük 170°C-on 20 percet.
Pihentessük 10 percet mielőtt felvágnánk, hogy szaftos maradjon a hús.
Gombamártás
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd futassuk meg rajta az átpréselt fokhagymát.
Szórjuk bele a felvágott gombákat, és kezdjük el lepirítani őket. Öntsük fel a borral, amit forraljunk vissza.
Miután besűrűsödött öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk meg, és adjuk hozzá a kakukkfüvet. Forraljuk tovább pár percig, amíg újra besűrűsödik.
Tálaljuk a szeletekre vágott sertésszűzt a gombamártással.
Erdei gombás csirke gnocchival
Hozzávalók
• 20 dkg gomba (erdei gombakeverék)
• 1 közepes db vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• 1 közepes db paradicsom
• 1 kk kakukkfű
• 1 kávéskanál só
• 1 kk bors (frissen őrölt)
• 1 dl fehérbor (száraz)
• 3 ek napraforgó olaj
• 60 dkg csirkemell filé
Elkészítés
Egy serpenyőben forrósítunk olajat, és a felkockázott hagymát és zúzott fokhagymát lepirítjuk rajta. Fűszerpaprikával megszórjuk, és a paradicsomot is szeletekben hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk. A borral felöntjük.
A csirkemellfilét megmossuk és csíkokra vágjuk. A paprikás boros léhez adjuk, majd zsírjára sütjük lassú tűzön.
A gombát leöblítjük, ha mélyhűtött, akkor is. A raguhoz adjuk, és átkeverjük, majd a kakukkfűvel ízesítjük.Ahogy a gomba megpuhult, már tálalhatjuk is készen vásárolt és sós vízben kifőtt gnocchival.