No.1. Sok-sok kalcium
A kalcium egyike azon ásványi anyagoknak, amelyek a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a csontozat, így a fogak fejlődéséhez és karbantartásához is. Igyekezz minden étkezés során valamiféle tejterméket fogyasztani, hogy ezzel is elősegítsd a fogzománc megerősítését! Ha valamilyen oknál fogva kerülöd a tejtermékeket, akkor érdemes például szója- vagy mandulakészítményekkel próbálkoznod.
No.2. Minél kevesebb citromsav
A magas citromsav tartalmú ételek és italok károsíthatják a fogzománcot olyannyira, hogy a fog puhább rétegeit is elérjék. Ennek következtében kellemetlen fájdalmakat és fogérzékenységet kaphatunk „jutalmul”, így a citromsavfogyasztás esetén érdemes a mértéktartásra törekednünk.
No.3. Rengeteg víz, kevesebb más
A víz amellett, hogy a szervezet hidratálásában segít, a savak okozta károk elleni küzdelemben is hasznunkra lehet. Alapvető benefíciuma, hogy nem savas, de mivel serkenti a nyáltermelést – mely segít eltávolítani az ételmaradékot a fogakról – a száj pH értékének helyreállításában is fontos szerepet játszik.
Tipp: Ezt a hatást fokozhatjuk, ha minden étkezés után kiöblítjük a szánakt egy pohár vízzel.
No.4. Fogmosás naponta kétszer, de nem egyből étkezés után
Azt mind tudjuk, hogy naponta kétszer érdemes fogat mosnunk, azzal azonban nincs mindenki tisztában, hogy ha ezt közvetlen étkezés után tesszük, akkor szinte nagyobb kárt csinálunk, mint hasznot. Érdemes étkezés után legalább 30 percet várni a fogmosással, mely idő alatt a száj pH értéke lecsökken, így nem okozhatunk akkora károkat a fogainkban az erős dörzsölés által.
Ne feledd, a rendszeres fogorvoslátogatásról akkor sem szabad megfeledkezned, ha mindezen szabályokat betartod! A fogászati árakról tájékozódj bővebben, ez ne legyen akadály!