10 tény az olasz tésztáról – Érdekes tények a tésztáról
Ha a hagyományos olasz tészta olyan híres az egész világon, az azért van, mert teljes. Íz, szénhidrát és történelem keverve bármilyen típusú szószban, amiről csak álmodhatunk, a tészta minden. Fogyasszuk tengeri kagylóval, hússal, sajttal vagy zöldségekkel – nincs elegendő mód kreativitásunk kibontakoztatására. Merülj el a tésztával kapcsolatos szórakoztató cikkünkben és egy olasz étterem Buda vagy Pest területén tökéletes helyszíne lehet, hogy kis is próbáld őket!
1. A hagyományos olasz tészta története
Az első szórakoztató tény a tésztával kapcsolatban a történelem. És a tészta története Olaszországban gazdag és nagyszerű! A világ minden kultúrája küzd az első tészta hozzárendeléséért. A kínaiak már jóval modern kultúránk előtt, i.e. 3000-ben készítettek tésztát. Úgy tűnik, hogy az etruszkok, a rómaiak ősei tésztát készítettek. Valójában egy etruszk sír olyan embereket ábrázol, akik valami egészen hasonlót készítenek. A közvélekedés szerint Marco Polo a 13. század végén hozta vissza a tészta receptjét a Távol-Keletről, és ezzel Olaszországba hozta a szokást.
2. Az autentikus olasz tészta hozzávalói
A hagyományos olasz tészta receptje nagyon egyszerű: minden 100 gramm liszthez adjunk hozzá egy nagy tojást. A tojásnak és a lisztnek kiváló minőségűnek, frissnek és szabadtartásúnak kell lennie. Olaszországban speciális tojást használnak a gialla tészta készítéséhez, amely világosabb sárga. A tészta elkészítésekor ne tegyünk sót a tésztába, mert azt a tésztafőző vízbe teszed. Térjünk át néhány szórakoztató tényre a tésztával kapcsolatban!
3. Az eredeti olasz tészta
Lenyűgöző olasztészta készítéséhez mindössze néhány technikai lépést kell követni. A lisztet egy tiszta helyre tesszük, mélyedést készítünk, és a közepébe beletesszük a tojásokat. A tojásokat habosra verjük anélkül, hogy a liszthez hozzáérnénk, és ha már teljesen elkeveredett, adjuk hozzá. Ezután a kezeddel alakíts ki egy nyúlékony labdát, amelynek 30 percig pihennie kell. Ezt követően már nincs más hátra, mint felvágni és különböző formákra formázni a tésztát a használni kívánt szósz szerint.
4. Az olasz tészta fajtái – szórakoztató tények a tésztáról
Olaszországban több mint 350 féle olasz tészta létezik. Az olasz tésztáknak olyan sok hagyományos formája létezik, hogy nehéz nyomon követni. A leghíresebbek közé tartozik a spagetti, amely nagyon kellemes tésztafüzér a szájban. A makaróni kis tésztacsövek, akárcsak a penne, amelyek végeit ferdén vágják. A spirális tészták közé tartozik a spirális és a dugóhúzó alakú fusilli. A Farfalle, ami szó szerint pillangókat jelent, úgy néz ki, mint a középen és a széleken ráncos szárnyak. Olaszország különböző területein különböző helyi formákat találhatunk, amelyeket meghatározott módon fogyasztanak. Ott van az ország gazdagsága!
5. Hogyan kell főzni a hagyományos olasz tésztát
A hagyományos olasz tészta főzési folyamata nagyon specifikus. Hagyjuk felforrni a vizet, mielőtt beledobjuk a sót, majd a tésztát. Ne adjunk olajat a vízhez. Olvassa el a tészta csomagolásán található főzési útmutatót, hogy ne főzze túl. A hosszú tésztákat, például a spagettit vagy a linguine-t, főzés előtt ne törjük fel – könnyebb a villára tekergetni, és hosszú ideig elfogyasztani.
Az al dente az olaszok kedvence – és a tésztafogyasztás egyetlen módja. Annak megértéséhez, hogy a tésztád al dente-e vagy sem, nézd meg a tészta közepét főzés közben. Látnod kell, hogy a közepe halványabb, mint a többi – ezt nevezik punto Verde-nek, és azt jelenti, hogy a tészta már nem al dente, amikor a punto Verde elfogy.
Az autentikus olasz tészta titka
Az olasz „mantecare” ige azt a műveletet írja le, amikor a tésztavizet egy-két perccel azelőtt levesszük a tűzhelyről, hogy az elkészül. Ha olaszos módon szeretné elkészíteni a tésztát, fejezze be a szószban lévő vizet, hogy felszívja a szószt. Ez az ízletes, csodálatos tészta egyik titka! És most lássuk az utolsó szórakoztató tényeket a tésztával kapcsolatban!