5 TITOK AZ OLASZ TÉSZTARÓL – Ettől olyan tökéletes!

A tészta az egyik leginkább falatozott étel az egész világon, és úgy tűnik, az olasz tésztában minden olyan ízű, mint egy álom. Akár Olaszországban, akár Franciaországban vagy akár Ázsiában vagyunk, úgy tűnik, szinte minden kultúra összeállította a tészta változatát. Mi is szeretjük, és ma úgy döntöttünk, hogy felfedjük az olasz tészta minden titkát. Hiteles, hagyományos és híres, ez a boldogság kulcsa. Készen állsz az olaszországi tészta történetére és a tésztával kapcsolatos szórakoztató tényekre?

olasz tészta titka

10 tény az olasz tésztáról – Érdekes tények a tésztáról

 


Ha a hagyományos olasz tészta olyan híres az egész világon, az azért van, mert teljes. Íz, szénhidrát és történelem keverve bármilyen típusú szószban, amiről csak álmodhatunk, a tészta minden. Fogyasszuk tengeri kagylóval, hússal, sajttal vagy zöldségekkel – nincs elegendő mód kreativitásunk kibontakoztatására. Merülj el a tésztával kapcsolatos szórakoztató cikkünkben és egy olasz étterem Buda vagy Pest területén tökéletes helyszíne lehet, hogy kis is próbáld őket!
 

 

1. A hagyományos olasz tészta története


Az első szórakoztató tény a tésztával kapcsolatban a történelem. És a tészta története Olaszországban gazdag és nagyszerű! A világ minden kultúrája küzd az első tészta hozzárendeléséért. A kínaiak már jóval modern kultúránk előtt, i.e. 3000-ben készítettek tésztát. Úgy tűnik, hogy az etruszkok, a rómaiak ősei tésztát készítettek. Valójában egy etruszk sír olyan embereket ábrázol, akik valami egészen hasonlót készítenek. A közvélekedés szerint Marco Polo a 13. század végén hozta vissza a tészta receptjét a Távol-Keletről, és ezzel Olaszországba hozta a szokást. 

 

 

2. Az autentikus olasz tészta hozzávalói

A hagyományos olasz tészta receptje nagyon egyszerű: minden 100 gramm liszthez adjunk hozzá egy nagy tojást. A tojásnak és a lisztnek kiváló minőségűnek, frissnek és szabadtartásúnak kell lennie. Olaszországban speciális tojást használnak a gialla tészta készítéséhez, amely világosabb sárga. A tészta elkészítésekor ne tegyünk sót a tésztába, mert azt a tésztafőző vízbe teszed. Térjünk át néhány szórakoztató tényre a tésztával kapcsolatban!

 

 

3. Az eredeti olasz tészta

Lenyűgöző olasztészta készítéséhez mindössze néhány technikai lépést kell követni. A lisztet egy tiszta helyre tesszük, mélyedést készítünk, és a közepébe beletesszük a tojásokat. A tojásokat habosra verjük anélkül, hogy a liszthez hozzáérnénk, és ha már teljesen elkeveredett, adjuk hozzá. Ezután a kezeddel alakíts ki egy nyúlékony labdát, amelynek 30 percig pihennie kell. Ezt követően már nincs más hátra, mint felvágni és különböző formákra formázni a tésztát a használni kívánt szósz szerint.

 

 

4. Az olasz tészta fajtái – szórakoztató tények a tésztáról

Olaszországban több mint 350 féle olasz tészta létezik. Az olasz tésztáknak olyan sok hagyományos formája létezik, hogy nehéz nyomon követni. A leghíresebbek közé tartozik a spagetti, amely nagyon kellemes tésztafüzér a szájban. A makaróni kis tésztacsövek, akárcsak a penne, amelyek végeit ferdén vágják. A spirális tészták közé tartozik a spirális és a dugóhúzó alakú fusilli. A Farfalle, ami szó szerint pillangókat jelent, úgy néz ki, mint a középen és a széleken ráncos szárnyak. Olaszország különböző területein különböző helyi formákat találhatunk, amelyeket meghatározott módon fogyasztanak. Ott van az ország gazdagsága!

 

 

5. Hogyan kell főzni a hagyományos olasz tésztát

A hagyományos olasz tészta főzési folyamata nagyon specifikus. Hagyjuk felforrni a vizet, mielőtt beledobjuk a sót, majd a tésztát. Ne adjunk olajat a vízhez. Olvassa el a tészta csomagolásán található főzési útmutatót, hogy ne főzze túl. A hosszú tésztákat, például a spagettit vagy a linguine-t, főzés előtt ne törjük fel – könnyebb a villára tekergetni, és hosszú ideig elfogyasztani.

Az al dente az olaszok kedvence – és a tésztafogyasztás egyetlen módja. Annak megértéséhez, hogy a tésztád al dente-e vagy sem, nézd meg a tészta közepét főzés közben. Látnod kell, hogy a közepe halványabb, mint a többi – ezt nevezik punto Verde-nek, és azt jelenti, hogy a tészta már nem al dente, amikor a punto Verde elfogy.

 

 

Az autentikus olasz tészta titka

Az olasz „mantecare” ige azt a műveletet írja le, amikor a tésztavizet egy-két perccel azelőtt levesszük a tűzhelyről, hogy az elkészül. Ha olaszos módon szeretné elkészíteni a tésztát, fejezze be a szószban lévő vizet, hogy felszívja a szószt. Ez az ízletes, csodálatos tészta egyik titka! És most lássuk az utolsó szórakoztató tényeket a tésztával kapcsolatban!