A glutén a gabonákban megtalálható fehérje. Két alkotóeleme a gliadin és a glutenin. A Földön élő emberek 13%-ánál alakul ki ételérzékenység erre az összetevőre. Sajnos a laktózérzékenységgel ellentétben, a gluténérzékenységre semmiféle gyógyszer, vagy gyógymód nem áll rendelkezésre. Az egyetlen módja a panaszok megszüntetésének, a gluténmentes étrend kialakítása. Azonban nem kell elkeseredni, hisz ma már rengeteg minden készíthető el gluténmentesen is, amelyek szinte ugyan azt az ízvilágot tudják visszaadni nekünk, mint a hagyományos úton elkészítettek.
Az intolerancia onnan ismerhető fel, ha az illető a glutén tartalmazó étel fogyasztása után a következőket tapasztalja:
- Puffadás és hasi görcsök, amelyek az étel elfogyasztása után rövid időn belül jelentkeznek. Persze ha olyan ételt ettünk, amely alapból puffasztó hatással bír, mint például a bab vagy a borsó, akkor ne ijedjünk meg ha fenti tüneteket tapasztaljuk.
- Hasmenés szintén rendkívül gyakori tünet az étel elfogyasztása után rövid időn belül jelentkező hasmenés. Ha rendszeresen tapasztaljuk, jobban tesszük, ha kivizsgáltatjuk magunkat.
- Egyéb, az emésztést nem érintő tünetek is jelezhetik az ételérzékenységet. Ha folyamatosan alvási nehézségekkel küzdünk, dekoncentráltak és levertek vagyunk napközben, az utalhat gluténérzékenységre is. Aggodalomra adhat még okot, a száraz kiütéses bőr, vagy az ok nélküli súlyveszteség is.
Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, jobban tesszük, ha mihamarabb orvoshoz fordulunk, és elvégzünk egy ételintolerancia tesztet, amely gyorsan és biztosan kimutatja, hogy van-e bármiféle ételérzékenységünk.
Kommentek
Még nincsnenk hozzászólások.