Hogyan készíts tökéletes lasagne-t?

Hogyan készíts tökéletes lasagne-t?

<p>A lasagne, vagy eredeti nevén lasagne al forno, egy olasz rakott tésztaétel. Bár alapvetően a bolognai verzió terjedt el a világon, valójában Olaszország minden provinciája, régiója saját változattal rendelkezik. Napjainkban nem csak az egyik legnépszerűbb fogás, de az sem ritka, hogy a tésztalapok helyett vékonyra szeletelt zöldségeket használnak. Az alábbiakban egy klasszikus receptet találsz, amit persze nyugodtan fel is javíthatsz az ízlésed szerint!</p>

Hozzávalók

A raguhoz:

•    1 nagy fej fehér hagyma (vagy vöröshagyma)
•    2 gerezd fokhagyma
•    1 db sárgarépa (vaskosabb)
•    2 dl paradicsomlé (100 %-os)
•    1 kk kakukkfű ((szárított))
•    1 kk oregánó ((szárított))
•    1 tk bazsalikom ((szárított))
•    0.5 tk rozmaring ((szárított))
•    1 csipet szegfűszeg (nagyon apró)
•    0.5 kg darált sertéshús
•    2 ek ketchup
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint
•    1 teáskanál cukor (ízlés szerint)
•    2 kk majoranna

A tésztához:

•    1 db tojás (nagy)
•    10 dkg finomliszt
•    1 csipet só

A tejmártáshoz (besamel):

•    7 dkg vaj
•    3 csapott ek finomliszt
•    4 dl tej (forró)
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint
•    1 csipet szerecsendió

A szóráshoz:


20 dkg mozzarella (trappista v. bármilyen félkemény sajt)

Elkészítés


•    Sütés hőfoka: 200 °C
•    Sütés módja: alul-felül sütés
•    Tepsi mérete: 20x20x10
•    Sütés ideje: 25 perc

A hagymát a fokhagymával és a répával kevés olajon lepirítjuk egy lábosban. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig együtt pirongatunk az alappal.

Felöntjük a paradicsomlével, az összes fűszert hozzáadjuk, és sűrűre főzzük.

Amíg fő a ragu, elkészítjük a besamelt: a vajat megolvasztjuk egy gyorsforralóban és simára keverjük a liszttel, mint egy rántás alapot. Felöntjük forró tejjel, befűszerezzük, és besűrűsödésig főzzük kis lángon (kb. 2 perc).

A tésztát összegyúrjuk a tojásból és a lisztből kevés sóval. A lényeg, hogy nyújtható legyen: ne túl kemény, ne is túl lágy. Sordófával vagy tésztanyújtó géppel papírvékonyra kihúzzuk, és félretesszük.

Vajjal kikenünk egy jénai tálat vagy tepsit, és elkezdjük rétegezni a tésztát, a besamelt és a ragut. Az alján tészta legyen, a tetején pedig besamel, amelyet megszórunk sajttal.

Sütőben aranybarnára pirítjuk a lasagne-t. Ha nem akarjuk, hogy szétessen vágásnál, hanem szép keresztmetszetes legyen, várjunk míg, visszahűl az ételünk egy keveset.

Persze dönthetsz úgy is, hogy ahelyett, hogy órákig dolgozol a konyhában, kiélvezed egy olasz étterem séfjének tudását és egy hangulatos étterem menüjéből választasz – a Jamie Oliver’s Italian például nagyszerű választás, itt igazi olasz ízek és receptek várnak!