Laktózérzékenység vizsgálat menete

ZeroKonyha

Egészségmagazin

Tovább a cikkekhez

Laktózérzékenység vizsgálat menete

A laktózérzékenység kialakulásának okai

A laktózérzékenység egyre több embert érint nem csak hazánkban, de világszerte is. 
Kialakulásának oka lehet veleszületett rendellenesség, aminek következtében hiányzik a laktáz nevezetű enzim a szervezetünkből, így képtelen lebontani a tejcukrot. Előfordulhat az is, hogy a laktáz enzim mennyisége gyerekkor után fokozatosan csökken, majd eléri azt a szintet, amikor már képtelen megemészteni a tejcukrot, és kialakul a laktózintolerancia. 

A laktózérzékenység kialakulhat betegség következtében is, amelyek elsősorban a bélrendszert támadják meg. Azonban a betegség okozta laktózintolerancia a legtöbb esetben elmúlik. 

A laktózérzékenység főbb tünetei

A laktózérzékenység vizsgálat akkor indokolt, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk huzamosabb ideje, tejtermékek fogyasztása után:
•    görcsös hasi fájdalmak
•    erős puffadás
•    hasmenés 
•    hányinger, hányás


A tünetek súlyossága egyénenként változhat, illetve az elfogyasztott mennyiség is számít. Van, aki kisebb mennyiségű laktózt még meg bír emészteni. 

A laktózérzékenység vizsgálat menete

A laktózérzékenységet számos módon ki lehet mutatni, a leggyakrabban alkalmazott módszerek a következők:


•    Hidrogén kilégzési teszt

A folyamat körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, a vizsgálat a kilélegzett levegő hidrogén tartalmát vizsgálja. Amennyiben nem termelődik a szükséges laktáz enzim, akkor a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik le hidrogénre és különböző szerves savakra. Ha a kilélegzett levegőben jelentős hidrogén gáz koncentráció növekedés tapasztalható, az laktózintoleranciára utal.


•    Székletvizsgálat

A széklet savasságának vizsgálatából állapítható meg laktózintolerancia

 

•    Biopsziás mintavétel

Vékonybélből vett minta alapján határozzák meg a laktózérzékenységet

 

•    Izotópos vizsgálat

Elég bonyolult folyamat, ezért ritkán alkalmazzák. 

 

•    Genetikai laktózintolerancia vizsgálat

A laktózérzékenység vizsgálatának kevésbé ismert módja a genetikai vizsgálat, amely a laktózintoleranciáért felelős gének vizsgálatából áll. 

 

A laktózérzékenység kezelése 

Ha pozitív eredménnyel zárult a laktózintolerancia vizsgálat, ne keseredjünk el. A gyógyszertárakban és drogériákban kaphatók különböző laktázt tartalmazó tabletták, melyeket étkezés előtt be kell venni. Ennek köszönhetően szervezetünk le tudja bontani a tejcukrot, így nyugodtan fogyaszthatunk mindent ugyan úgy, ahogy eddig is. Továbbá rengeteg termék kapható már laktózmentes formában is, amelyek íze teljes mértékben ugyan olyan, mint a laktózt tartalmazóké. 
 


címkék: ételérzékenység, ételintolerancia , laktózérzékenység

Kommentek


Életmód

Életmód

Az alábbi cikkeinkben megtalál mindent, ami az egészségtudatos életmóddal kapcsolatos. Legyen szó edzésről vagy táplálkozásról, azt itt megtalálja. 

Étrend

Étrend

A megfelelő étrend elengedhetetlen fontosságú a mindennapjainkban. Olvassa cikkeinket és tudjon meg többet. 

Receptek

Receptek

Egy egészséges menü elkészítése gyakran fejtörést okozhat, az alábbi cikkeinkben igyekeztünk, egyszerű ám annál finomabb és egészségesebb recepteket találni. 


"A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen."


Cikkek

A banán jótékony hatásai

5 tipp, hogy miért fogyassz banánt!

A banán nagy népszerűségnek örvend világszerte. Finom íze mellé még tápanyagokban is igen gazdag, így nem csoda, hogy rengetegen fogyasztják. Azonban számos pozitív hatása van még, amiről sokan nem tudnak. Mi most szeretnénk ezeket a tényeket bemutatni, maradj velünk! 

Fogyókúrás ételek listája

Fogyókúrás ételek

Ha fogyókúrára szánjuk el magunkat, akkor azzal tisztában kell lennünk, hogy csupán mozgással nehéz lesz rövid időn belül látványos eredményeket elérnünk. A sikerhez szükség van a megfelelő táplálkozás kialakításához is. Ha nem megfelelő az étrendünk, akkor hiába az aktív rendszeres mozgás, az eredmények nem fognak jönni, ami pedig könnyen elkeseríthet, és akár fel is adhatod a céljaid. A következőkben olyan fogyókúrás ételeket fogunk röviden bemutatni, melyek étrendünkbe való illesztése rendkívül pozitív hatással lehet a súlycsökkenésünkre. 

Fitten 50 felett is!

Így tarthatod 50 felett is fitten magad!

Azt mondják, hogy a fiatalság egyik kulcsa a rendszeres testmozgás. Akiknek a mindennapjuk részét képzi a sport, azok tovább megőrizhetik fiatalságukat. Azonban a testünk 50 éves korunk körül már nem olyan, mint régen, gyakoriak az ízületi fájdalmak, merevebbek az izmok, és az állóképességünk is gyengébb. 
Azonban az alábbi tippekkel segíthetünk, hogy újra fittebbek és energikusabbak legyünk. 
 

Rostdús ételek

Táplálkozz rostdúsabban!

Ha az egészséges étrend kialakítása a téma, sokan nem vesznek figyelembe mindent. A leginkább a széndhidrátok, zsírok és kalóriák csökkentésére irányul egy egészséges étrend, illetve a fehérje bevitel növelésére. Azonban sokan nem figyelnek arra, hogy az étrendjük rostban is gazdag legyen. A rostok hozzájárulnak az egészséges bélműködéshez, így elgendhetetlen feltétele az egészséges életmódnak.